Frea Exe på 21 og Josefine Mogensen på 22 år fortæller om verdensmål – på de unges måde.
»Jeg har virkelig lært meget om, hvad jeg selv kan gøre for klimaet. Jeg har solgt min bil. Jeg ’skralder’, køber genbrugstøj og slukker lyset. Så meget, at min kæreste er ved at gå amok.«
Josefine Mogensen griner højlydt, da hun fortæller om, hvad hun selv har fået ud af at producere en podcast om de 17 verdensmål sammen med veninden Frea Exe.
Flere gange om måneden mødes de i Kaosambassadens studie, der ligger i bygningen ved siden af Underværket i Randers, for at tale med fagpersoner, der lærer dem nyt om de 17 verdensmål.
Her optager de en podcast, der laves på deres måde og helt ud fra, hvad de går og tænker og gerne vil vide mere om. Ifølge Frea Exe, 21, så er det helt jordnære ting. Der er også ting ved klimaet, de ikke kan påvirke.
»Vi er begge bange for, hvad der sker med klimaet, og for at vi ikke gør nok for at stoppe vores overforbrug. Og så er vi optaget af, hvad vi selv kan gøre for at hjælpe klimaet,« lyder det.
Hør podcast-serien No.17 på Spotify
Gennem de 17 episoder forsøger Josefine, Frea og en gæst at gøre det uhåndgribelige bæredygtighedsbegreb mere håndgribeligt. »Det handler om os, fordi det er os, der kan gøre noget. Vi tror på, at vi skal etablere en problemløsning på individniveau for at kunne gøre det til problemløsning på samfundsplan,« skriver de om deres podcast.
Panter på vejen
Og de to har allerede fundet flere løsninger på noget, de selv kan gøre.
»Jeg er begyndt at pante, når jeg går ture. Det syntes mine venner var helt vildt underligt i starten, sådan at gå og samle flasker op i grøftekanten. Men nu har de accepteret det, og vi har nogle gange en konkurrence om, hvem der finder den næste dåse,« forklarer Josefine Mogensen med et smil.
Podcasten kalder de ’No. 17’. Her taler de blandt andet med ’skralderen’ Mona, der fortæller, at en tredjedel af verdens mad lander i skraldespanden. Hun har gjort det til en livsstil at indsamle madvarer, der alligevel skal smides ud.
I et andet afsnit handler det om at afskaffe fattigdom. I afsnit nummer 5 handler det om ligestilling mellem kønnene. Og i afsnit 7 taler de med Carsten Kruse, der selv bor i et bæredygtigt hus, hvor 70 procent af hans strøm leveres af solceller.
»Det skal være en oplysende, men ikke en tung, kedelig eller fingerpegende podcast, der informerer og tager lytterne i hånden. Vi forsøger at skabe et ’trygt’ rum, hvor alle, uanset alder, klasse og baggrund, kan føle sig hørt, set og få en guide til, hvordan man bliver mere bæredygtig,« forklarer Frea Exe, der interesserer sig for journalistik og formidling. Hun er netop optaget på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole efter sommerferien og arbejder også på Jyllands-Posten i et studiejob.
No. 17
Veninderne har begge haft et sabbatår, og det har de blandt andet brugt på at producere podcasten, der er lavet i samarbejde med Randers Kommunes bæredygtighedstiltag, kaldet ’no. 17.’
Et butikslejemål i Slotscentret med navnet No. 17 huser allerede nu masser af tiltag, der forsøger at sætte fokus på bæredygtighed og miljøtiltag. Her sætter man fokus på genbrug og forsøger at skabe nye fællesskaber. Blandt andet er der et kreaværksted, hvor du kan sy brugt tøj om til nyt, en byttebiks og et tøjskab, hvor du kan donere dit brugte tøj og få et nyt sæt med hjem.
Og her efterlyste man netop unge, der kunne fortælle om de 17 verdensmål i øjenhøjde med de unge.
»Det var lidt et tilfælde, at det blev os. Men da vi opdagede, at muligheden var der, så slog vi til med det samme, for vi er begge nysgerrige på bæredygtighed, og vi savnede begge to viden om, hvad vi selv kunne gøre,« forklarer Frea Exe.
17 der blev til 19
De to veninder vil producere i alt 19 afsnit om de 17 verdensmål. Der er både en prolog og en nedtakt, derfor ender tallet på 19 episoder, selvom der er 17 verdensmål.
Allerede nu kan du høre de første 14 afsnit. De sidste afsnit udkommer hver anden tirsdag frem til 30. juli.
2. juli udkommer afsnittet om det 16. verdensmål, der handler om fred, retfærdighed og stærke institutioner, og her valgte de to veninder at sætte fokus på mediernes rolle som vagthund i et demokrati.
Her kan du høre de to i en samtale med ham, der har skrevet denne artikel, nemlig redaktøren på Din Avis, Kian Johansen, og vi kommer vidt omkring. Vi taler blandt andet om mediernes demokratiske rolle, om kunstig intelligens, om brugerne fremover kan forvente at få uafhængige nyheder, og hvordan de skal gøre det. Og så vender vi, om en lokalavis i Randers egentlig gør en positiv forskel for nærdemokratiet.
Du finder podcast-serien No.17 på Spotify
De 17 verdensmål
1: Afskaf fattigdom. Afskaffelse af ekstrem fattigdom, mindske den relative fattigdom og sikre alle adgang til basale ressourcer.
2: Stop sult. Udrydde sult og fejlernæring og skabe bedre forhold for fødevareproduktion.
3: Sundhed og trivsel. Mindske mødredødelighed og dødelighed blandt nyfødte og børn, sætte en stopper for epidemier og øge forebyggelsen af sygdomme samt det generelle sundhedsniveau.
4: Kvalitetsuddannelse. Sikre både drenge og piger adgang til gratis grundskole uanset forældrenes indkomstniveau og sikre lige adgang til højere uddannelse samt information helt generelt.
5: Ligestilling mellem kønnene. Styrke kvinders rettigheder og muligheder og stoppe diskrimination af kvinder og piger.
6: Rent vand og sanitet. Forbedre vandkvaliteten og sikre en ordentlig forvaltning af vandressourcer, således at der er en universel adgang til rent drikkevand.
7: Bæredygtig energi. Sikre en universel adgang til elektricitet til en overkommelig pris og øge andelen af vedvarende energi væsentligt.
8: Anstændige jobs og økonomisk vækst. Fremme økonomisk vækst ved at skabe højere produktivitet og teknologiske gennembrud og opnå fuld og produktiv beskæftigelse og anstændige jobs for alle kvinder og mænd i 2030.
9: Industri, innovation og infrastruktur. Udvikle pålidelig infrastruktur, fremme bæredygtig industri og investere i videnskabelig forskning og innovation.
10: Mindre ulighed. Styrke de laveste indkomstgrupper og fremme en større økonomisk inddragelse af alle samfundsgrupper uanset køn, race og etnicitet.
11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Garantere adgang til sikre og billige boliger samt opgradere beboelse i slumkvarterer og investeringer i offentlig transport, skabelsen af grønne offentlige rum og forbedring af byplanlægning og bystyring.
12: Ansvarligt forbrug og produktion. Effektiv styring af vores fælles naturressourcer og måden vi bortskaffer giftigt affald og forurenende stoffer samt tilskynde industrier, virksomheder og forbrugere til at genbruge og reducere deres affald.
13: Klimaindsats. Begrænse stigningen af den globale gennemsnitstemperatur til to grader over det førindustrielle niveau og styrke modstandsdygtighed og klimatilpasning i sårbare regioner.
14: Livet i havet. Skabe en ramme for bæredygtig forvaltning og beskyttelse af havene og kystnære økosystemer og bedre bevarelse og bæredygtig udnyttelse af havbaserede ressourcer.
15: Livet på land. Bevare og genoprette brugen af terrestriske økosystemer som skove, vådområder, tørre områder og bjerge inden 2030 og fremme bæredygtig forvaltning af skove og standsning af afskovning.
16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner. Støtte fredelige og inkluderede samfund, give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.
17: Partnerskaber for handling. Styrke nord-syd og syd-syd-samarbejde, fremme international handel og støtte øget eksport fra udviklingslandene.