Oksekød fra England er årsag til det udbrud med salmonella, som i de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem myndighederne og den danske importør, skriver Statens Serum Institut. 

51 personer i Danmark er siden marts bekræftet smittet med samme type salmonella.

Udbrudsefterforskning hos Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og analyser fra den danske importør viser nu, at smittekilden er oksekød fra England.

Patienterne er mellem 0 og 83 år gamle og fordelt i alle landets regioner.

I Region Midtjylland er der registreret ti smittede.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Salmonella

Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og feber.
Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine.
Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.
Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv.
Hvis man får vedvarende symptomer, bør man henvende sig til sin egen læge.

Kilde: Statens Serum Institut

Solgt hos Coop

Kødet er importeret og hakket hos danske Hilton Foods og solgt i Coops butikker.

Noget af det hakkede kød har overskredet holdbarhedsdatoen og er ikke længere i butikkerne, men forbrugere kan stadig have det i fryseren.

Andet af det hakkede kød har været i butikkerne indtil i onsdag, og myndighederne råder forbrugerne til at smide kødet ud eller levere det tilbage til butikken, hvor det er købt.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Sådan undgår du at blive smittet med salmonella

Vask hænder, inden du går i gang med at lave mad og efter at have rørt ved råt kød
Undlad at smage på råt kød – for eksempel frikadellefarsen
Hold det rå kød adskilt fra den spiseklare mad – for eksempel salat
Gennemsteg/gennemkog hakket kød

Kilde: Statens Serum Institut

Tilbagekaldt

Hilton Foods har tilbagekaldt hakket oksekød solgt i Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, 365 Discount, Coop, Irma og Kvickly, med sidste anvendelsesdato i perioden fra 19. marts til 13. maj.

Desuden tilbagekalder virksomheden hakkebøffer med sidste anvendelsesdato 2. april.

jro